Історія виникнення суші та роллів

Історія виникнення суші та роллів

Зміст:

Суші користуються великим попитом серед споживачів, адже мають неперевершений смак. Але до того, як ця страва стала популярною у нашій країні, вона пройшла довгий шлях та має цікаву історію, адже раніше суші не були такими, до яких ми звикли зараз.

Коли і як з’явилися суші?

Роли, як і багато традиційних страв, мають давню історію, існує багато версій який їх вік, як вони виглядали і куштували раніше. Є різні версії, коли з’явилися суші – одні данні указують на те, що їх почали куштували у шостому столітті нашої ери, інші данні – що вони беруть початок з часів до нашої ери. Але яка з версій більш точніша – невідомо.

 

Японці виловлювали рибу у великій кількості, всю здобич з’їсти та продати зразу були не змозі, тому відправляли її вглиб країни, і щоб риба не псувалася, її засипали великою кількістю рису. Таким чином, тільки виловлена риба прибувала у місце призначення свіжою та якісною – її куштували, а рис викидали.

 

Через великий проміжок часу, а саме у 17 столітті, повар Джохей зліпив грудку рису, додав трохи васабі та шматок риби, пізніше цю страву назвали нігірі-суші і вона користувалося великим попитом. З того часі, для приготування суші потрібно було

вчитися протягом трьох років, деякий час відточувати свої знання та практику, щоб сповна освоїти цю майстерність.

 

Роли – це різновид суші, готують їх у вигляді рулету, завернутого у норі за допомогою спеціального бамбукового килимка і розрізають на шматочки. Також треба відмітити, що деякі різновиди страви походять не з японської кухні, їх придумали в Північній Америці.

На сьогоднішній день, можна скуштувати смачні суші, де будуть найрізноманітніші інгредієнти, в цікавих поєднаннях, та насолодитися їх смаком.

Еволюція суші та ролів –  основні види

Також треба відмітити, що ті роли, до яких ми звикли сьогодні, піддавалися постійним змінам. Але що міняли, чому та як?

  • Роли каліфорнійські – беруть початок не з Японії, а з Північної Америки. За традиційним рецептом, основою цієї страви був тунець, але постійно траплялися перебої з транспортуванням продуктів і час від часу деякі види риби були відсутні. Тоді в одному з суші-барів, шеф-повар замінив тунця на авокадо та кремополдібну, жирну консистенцію і це виявилося дуже смачно. Після того, як провели деякі експерименти, заміняли та добавляли різні інгредієнти, були винайдені каліфорнійські роли.
  • Роли філадельфія – наразі це найпопулярніший вид по всьому світі. Він походить не з Японії, а з Нью-Йорку, а його назва пов’язана з назвою сиру, який входить у склад ролу. Спочатку, огірок та авокадо не входили в традиційних рецепт, їх стали додавати пізніше – ці інгредієнти чудово доповнюють та відтіняють смак лосося.  Також зверніть увагу, що роли філадельфія –це  урамакі, і робити їх почали саме так, щоб сховати норі, які американці не дуже полюбляли куштувати. А щоб замаскувати смак водорості, наверх ролу почали класти шматочок слабо солоної риби.
  • Роли дракони – це одна з найбільш смачних та дорогих страв, тому що в його склад входить вугор. Свою назву вони отримали тому що зверху укладали шматочки вугра, які візуально виглядали як шкіра дракона. Однак сьогодні цей вид ролів урізноманітнюють зеленим та красним кольором, залежно від того, які інгредієнти входять у їх склад.
  • Запечені роли – їх історія починається саме з Америки, з середини минулого століття. Саме тому, що місцеві японськи повара ніяк не могли привчити американців куштувати сирі морепродукти, рибу, готову страву стали запікати в духовці або жарити в маслі, робивши гарячі роли, завдяки чому страва мала особливий смак та ніжну текстуру. Тобто різниці між запеченою та гарячою стравою лише в способі їх термічної обробки.

Кожен з видів ролів має сою цікаву історію походження, їх склад та зовнішній вигляд мінялися впродовж всього часу існування, та й зараз їх урізноманітнюють, додаючи інші інгредієнти, смачні соуси.

Розповісти друзям: